08apr
By: Lieuwe Akkerman Aan: april 08, 2016 In: Uncategorized Comments: 0

Het begon klein, maar inmiddels heeft ATV De Hertenkamp grote ambities op het gebied van G-tennis. De tennisvereniging uit Assen wil in 2017, mede ter ere van haar 125-jarig bestaan, het NK voor tennissers met een verstandelijke handicap organiseren. Alleen het streven van De Hertenkamp blijkt al een geweldige promotie voor G-tennis in het algemeen.

Enkele jaren geleden begon De Hertenkamp met tennisles voor G-tennissers. Een groep vrijwilligers toonde zich bereid de deelnemers eens per week te begeleiden. “Het is ontzettend leuk, we beleefden er veel plezier aan”, aldus Jack Liewes, die als tennisleraar van de club nauw betrokken is bij de lessen. “De deelnemers vinden het leuk en als je een enthousiaste groep hebt, word je vanzelf in dat enthousiasme meegezogen.”

Het Nederlands Kampioenschap
De laatste tijd zijn de activiteiten rondom G-tennis in een stroomversnelling gekomen. De stichting Deerhunters speelde daar een belangrijke rol in. “Het is een stichting die onder meer sponsorgelden binnenhaalt en daarmee in de vorm van activiteiten iets terug doet voor de club. De stichting omarmt ook het G-tennis. Langzaam ontstond het idee om in 2017 in het kader van het 125-jarig bestaan van de vereniging het NK G-tennis naar onze club te halen.”

Een onderzoek naar de mogelijkheden om het toernooi daadwerkelijk in Assen te organiseren, begon in juni met een bezoek aan het NK van 2015 bij LTV Haaren. “De mensen daar hadden het fantastisch georganiseerd”, blikt Liewes terug. “Er deden honderd tennissers mee en we werden verrast door het hoge niveau. Ik was daar, samen met onder meer iemand van zorginstelling Van Boeijen Oord in Assen en iemand van de stichting Deerhunters.” De Hertenkamp zag hoe het toeging tijdens het toernooi bij LTV Haaren en kwam tot de conclusie dat het ook mogelijk moest zijn in Assen. “We hebben daar ook gesprekken gevoerd met de KNLTB en inmiddels hebben wij ons ook officieel aangemeld als kandidaat voor 2017. Bovendien hebben we de steun van de gemeente Assen.”

Voortrekkersrol
De Hertenkamp kwam in Haaren ook tot conclusie dat G-tennis in Noord Brabant en Zuid-Holland erg leeft. Mede door een G-tenniskampioenschap voor het noorden van Nederland in 2016, dat ook als pilot moeten dienen voor het NK een jaar later, hoopt de club in haar regio dezelfde ontwikkeling te ontketenen. Er is steeds vaker contact over G-tennis met andere verenigingen in de omgeving. “Wij hebben op dit gebied een beetje een voortrekkersrol in het noorden. Verenigingen komen regelmatig bij ons informeren en waar mogelijk willen wij ook zeker samenwerken met andere clubs. Tennis is gewoon een heel leuke sport voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Vrijwilligers
Want het NK organiseren is leuk, maar G-tennis draait vooral om het plezier van de deelnemers, weet Liewes. En dat kan voor elke vereniging een motivatie zijn om met G-tennis aan de slag te gaan. “Hoe clubs kunnen beginnen? Wij zijn ooit gestart met een open dag voor G-tennissers en daarna hebben wij een dag bezocht in de TT-hal in Assen die was georganiseerd door GGZ en waar tal van activiteiten voor mensen met een verstandelijke handicap werden geïntroduceerd. Daar kwamen allerlei zorginstellingen samen en kon je een eigen activiteit organiseren. Wij hebben daar een klein tennisbaantje gecreëerd en zijn gaan flyeren. Daar zijn toen weer aanmeldingen uit voortgekomen van mensen die op vrijwillige basis wilden meewerken.”

En vrijwilligers zijn hard nodig. De Hertenkamp heeft momenteel een groep van twaalf G-tennissers die elke week les krijgen en heeft per twee spelers één vrijwilliger voor de begeleiding nodig.” Wij hebben een wachtlijst voor het G-tennis en we willen uitbreiden. Dat kost ook geld, we moeten zien wat er financieel mogelijk is. Maar we hebben er ook zeker vrijwilligers voor nodig. Want zonder vrijwilligers kun je dit sowieso niet doen.”

Bron: Centrecourt.nl

Trackback URL: https://deerhunters.nl/ambitieuze-atv-hertenkamp-wil-g-tennis-naar-hoger-plan-tillen/trackback/