By: Lieuwe Akkerman Aan: september 06, 2019 In: Geen categorie Comments: 0

Wat een prachtig artikel stond er afgelopen maandag in het Dagblad van het Noorden! Hieronder kunt u het hele artikel lezen:

Oma Lanting krijgt een spontane knuffel van een deelneemster

 

Met kleine pretoogjes kijkt Catharina Kooman-Lanting naar twee meiden die vol plezier hun tennispot spelen tijdens het Noordelijk G-tennis-toernooi in Assen. ‘Oma Lanting’, 82 jaar en uit Leek, is sponsor en daardoor eregast van de dag.

Overal waar je deze zaterdag kijkt, zie je oma Lanting. Er is de oma Lanting-bokaal, aan twee grote vlaggenmasten op het tennispark ATV De Hertenkamp hangen vlaggen met haar beeltenis en vrijwel iedereen die op het park loopt, draagt een blauw shirt waar haar gezicht op is te zien. ,,Het is haast te gek. Waar ik ook kijk: je ziet me overal”, zegt de 82-jarige kwieke dame. ,,Ik wist er niks van en ik ben er een beetje ondersteboven van. Zo veel aandacht.”

Oma Lanting op de tennisshirts bij noordelijk G-tennistoernooi bij ATV De Hertenkamp in Assen

En toch is het ook weer niet zo gek. Want ‘oma Lanting’ is sponsor van het Noordelijk G-tennistoernooi dat afgelopen zaterdag in Assen is gespeeld. G-tennis is voor mensen met een verstandelijke beperking. ,,Twee jaar geleden was ik bij het Nationaal Kampioenschap op het tennispark in Assen. Daar zag ik al die jongens en meisjes zo veel plezier hebben. Ik was ontroerd. Het deed me echt wat.”

Spontaan besluit

Catharina Lanting, zelf tenniste ze in haar jonge jaren ook, was zelfs zo geraakt door het plezier van de deelnemers dat ze spontaan besloot het toernooi te sponsoren. En dat doet ze ook dit jaar weer. Uit eigen portemonnee. ,,Waarom? Omdat ik er van geniet dat zij genieten.”

‘Oma Lanting’ vertelt dat ze in de jaren ‘50 als leerling-verpleegkundige werkte op Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Daar knipte ze jarenlang de haren van de bewoners. ,,Die waren ook allemaal geestelijk gehandicapt. Ook zij verdienen het om er netjes bij te lopen.” Ze vertelt dat ze een klik voelt met de doelgroep. En het G-tennis-toernooi in Assen vindt ze helemaal geweldig, zegt de 82-jarige. ,,Kijk ze dan stralen.”

Met tegenzin wisselen

,,Nee. We hoeven niet te wisselen”, zegt Michael. Hij heeft net de eerste game gewonnen op baan 3 en spreekt de scheidsrechter er op aan dat hij moet wisselen. ,,Pas bij twee games.” Zijn tennisleraar Frank Schenk roept vanaf de zijlijn: ,,Het klopt wel Michael. Ga maar wisselen. Ik leg het je maandag wel even uit.” Even kijkt de fors gebouwde jongen opzij, knikt naar Schenk en strompelt met enige tegenzin naar de andere kant van het veld. Hij is er nog niet zo van overtuigd.

Schenk, tennistrainer van de Groningse vereniging Cream Crackers, glimlacht. . ,,Ze leven hier helemaal naar toe. Hebben het al weken over dit toernooi. Dat is machtig om te zien.” Schenk geeft een keer in de week tennisles aan deze speciale groep. ,,Er zit van alles bij: mensen met het Downsyndroom, autisten en zwakbegaafden.” Hij noemt het heerlijk om met G-tennissers te werken. ,,Ze hebben zo veel plezier. En je krijgt enorm veel dankbaarheid. Je kunt ze ook echt wat leren.”

Nieuw gietijzeren hek

Het Noordelijk G-tennistoernooi wordt georganiseerd op initiatief van Stichting Deerhunters. Ook zij waren ontroerd door de actie van ‘oma Lanting’. En vandaar dat er een bokaal naar haar is vernoemd. ,,Die gaat niet per se naar de winnaar. Maar gewoon naar een deelnemer die vandaag opvalt”, vertelt een van de organisatoren.

De insteek van het toernooi, zo zegt Eddy Hiemink van de wedstrijdleiding, gaat uit van de olympische gedachte. ,,G-tennis draait er om dat iedereen er plezier en lol in heeft.”

Het is zaterdag sowieso een feestje voor de tennisclub, vertelt voorzitter Michel Berends. ,,De G-tennissers genieten, het is prachtig mooi weer en onze club heeft eindelijk een prachtig nieuw hek.” Dat werd zaterdagmiddag – een cadeau van Stichting Deerhunters – onthuld.

ATV De Hertenkamp, een van de oudste tennisverenigingen van Nederland, kreeg de nieuwe gietijzeren poort van Stichting Deerhunters. ,,Het hek is gemaakt door leerlingen van het Noorderpoort. Die hebben het helemaal in elkaar gelast en gezet”, zei de trotse voorzitter.

 

Trackback URL: https://deerhunters.nl/82-jarige-oma-lanting-zag-verstandelijk-beperkte-tennissers-in-assen-raakte-ontroerd-en-trok-de-portemonnee/trackback/

Leave reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *